Informace o označování alergenů na jídelním lístku

13.11.2014 00:20

Vážení  rodiče!
Dnem 13. prosince 2014 nabývá účinnost Nařízení EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. (v ČR upravuje Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.)
Předpis stanovuje specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u některých spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví.

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, prodejen apod. Od tohoto data je povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý .rodič dítěte uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem není možno vyhovět.

ŠKOLNÍ JÍDELNA MÁ POUZE FUNKCI INFORMAČNÍ TAK, JAKO KAŽDÝ VÝROBCE POTRAVIN A POKRMŮ.

 

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku vyznačeno v závorce číslem označující alergen. V blízkosti jídelního lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je uvedeno na jídelním lístku. (např. bramborový knedlík (1,3,7) = obilovina (1), vejce (3), mléko (7))
Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

V jídelních lístcích budou alergeny vyznačeny již od 1. 12. 2014.

Jídelní lístek je vyvěšen na šatně každé třídy a na webových stránkách MŠ

 

Ten kdo netrpí alergií na některé potraviny, se značením nemusí zabývat.
 

Odkaz na stránky týkající se alergenů ¨v potravinách:  http://www.tillmann.cz/alergeny/188-alergeny-v-potravinach

 

Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které

podléhají legislativnímu značení:

Seznam potravinových alergenů , které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

1.     Obiloviny obsahující lepek

 1a - obiloviny - pšenice a výrobky z nich

 1b - obiloviny - žito a výrobky z nich

 1c - obiloviny - ječmen a výrobky z nich

 1d - obiloviny - oves a výrobky z nich

 1e - obiloviny - špalda a výrobky z nich

 1f - obiloviny - kamut a výrobky z nich

2.     Korýši a výrobky z nich

3.     Vejce a výrobky z nich

4.     Ryby a výrobky z nich

5.     Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6.     Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7.     Mléko a výrobky z nich

8.     Skořápkové plody a výrobky z nich

 8a - mandle a výrobky z nich

 8b - lískové ořech a výrobky z nich

 8c - vlašské ořechy a výrobky z nich

 8d - kešu ořechy a výrobky z nich

 8e - pekanové ořechy a výrobky z nich

 8f - para ořechy a výrobky z nich

 8g - pistácie a výrobky z nich

 8h - makadamie a výrobky z nich

9.     Celer a výrobky z nich

10.  Hořčice a výrobky z nich

11.  Sezamová semena výrobky z nich

12.  Oxid siřičitý a siřičitany a výrobky z nich

13.  Vlčí bob a výrobky z nich

14.  Měkkýši a výrobky z nich

1.     Obiloviny obsahující lepek
 1a - obiloviny - pšenice a výrobky z nich
 1b - obiloviny - žito a výrobky z nich
 1c - obiloviny - ječmen a výrobky z nich
 1d - obiloviny - oves a výrobky z nich
 1e - obiloviny - špalda a výrobky z nich
 1f - obiloviny - kamut a výrobky z nich
2.     Korýši a výrobky z nich
3.     Vejce a výrobky z nich
4.     Ryby a výrobky z nich
5.     Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6.     Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7.     Mléko a výrobky z nich
8.     Skořápkové plody a výrobky z nich
 8a - mandle a výrobky z nich
 8b - lískové ořech a výrobky z nich
 8c - vlašské ořechy a výrobky z nich
 8d - kešu ořechy a výrobky z nich
 8e - pekanové ořechy a výrobky z nich
 8f - para ořechy a výrobky z nich
 8g - pistácie a výrobky z nich
 8h - makadamie a výrobky z nich
9.     Celer a výrobky z nich
10.  Hořčice a výrobky z nich
11.  Sezamová semena výrobky z nich
12.  Oxid siřičitý a siřičitany a výrobky z nich
13.  Vlčí bob a výrobky z nich
14.  Měkkýši a výrobky z nich

—————

Zpět


Kontakt

 
Mgr. Martina Buderová
ředitelka MŠ
739 016 447
 
Mateřská škola Čakovice I
Něvská 830 196 00
Praha 9 - Čakovice
IČO: 75031370
 
Simona Saňová
zástupkyně ředitelky
603 103 922
 
Ing. Michaela Vintišková
ekonomka MŠ
733 103 119
ekonom.mscakovice@seznam.cz
Úřední hodiny pro rodiče
Po : 7,00 - 13,00hod.
Stř: 13,00 - 16,00hod.

Monika Horáčková
stravování
605 074 598
 
Třídy:
Berušky
Klokánci
Pastelky
Slůňata
Sluníčka
Světlušky
Veverky
Žabičky
283 932 374
266 055 662
283 932 374
266 055 664
283 932 374
266 055 663
283 932 374
266 055 661